Meerjarenonderhoudsplan
De website voor een MJOP of een een DMJOP

Zijn de leidingen/rioleringen in goede staat van mijn appartementencomplex

Als er onderhoud gepleegd moet worden aan een appartementencomplex wordt er snel gedacht aan o.a. het dak, fundering, schilderwerk maar het riool is vaak een post die wordt vergeten. Leidingen zijn meestal weggewerkt in appartementen. Men realiseert zich niet dat er achter die muren een groot risico kan schuilen. Het riool werkt toch dus daar hoeven we toch niets aan te doen? Mensen zijn zich vaak niet bewust van de risico's die zij lopen met de riolering. Maar als het zover is en het riool verstopt zit of gebroken is, zit men met de gebakken peren. Men ziet niet de noodzaak van een rioolrenovatie. Dit komt vaak doordat de kennis ontbreekt. Weet u in welke conditie uw rioolstelsel van uw appartementencomplex verkeert? Hoogstwaarschijnlijk heeft u geen antwoord op deze vraag. Maar weet hoe hoger de leeftijd van de leidingen, hoe groter de kans op corrosie en slijtage. Denk aan verstoppingen (als gevolg van aangroei), aangetaste gietijzeren leidingen door corrosie en roestvorming, erosie bij asbestcement leidingen, scheuren en gaten in leidingen met lekkages en schade tot gevolg.

Er zijn gespecialiseerde bedrijven die steekproeven kunnen uitvoeren op een aantal leidingen. Het leidingstelsel wordt dan o.a. in kaart gebracht maar ook de conditie van de leidingen. Er wordt ook gekeken naar afwijkingen en/of bijzonderheden in de leidingen. Als laatste wordt de urgentie bepaald en de haalbaarheid van een renovatie.

Hieronder wordt in vier stappen uitgelegd hoe een VVE een begroting kan opstellen voor een renovatie:

Zijn er klachten m.b.t. riool/leidingen. De kosten vanuit dagelijks onderhoud zijn vaak hoger dan een investering in een planmatige oplossing.

Laat de leidingen/riool controleren. Dit kan bijvoorbeeld met een camera inspectie. Zo krijgt u een duidelijk beeld van het leidingstelsel en de conditie van de leidingen zelf.

Zoek uit welke technieken er tegenwoordig zijn voor renovatie van het riool/leidingen. Er zijn tegenwoordig oplossingen zonder hak- en breekwerk. Hiermee kunt u kosten besparen en heeft u ook minder overlast tijdens de werkzaamheden vergeleken met traditionele methodes.

Een van deze methodes is het relinen van een riolering. Met deze methode kun je het rioleringssysteem renoveren en repareren met heel beperkt hak- en breekwerk. Het aanbrengen van de liner gebeurt namelijk vanuit de buitenzijde van het appartementencomplex. Dit neemt vaak 1 a 2 dagen in beslag. Er kan geen gebruik gemaakt worden van de riolering tijdens het aanbrengen, uitharden en openfrezen van de aansluitingen.
Het leidingssysteem wordt voorzien van een kunststof binnenvoering. De liner neemt de functie van het oude leidingsysteem over. Door deze renovatie heeft u geen last meer van bijvoorbeeld opstoppingen of capaciteitsverlies die veroorzaakt kunnen worden door scheuren of obstakels. Het eindresultaat is een lucht- en waterdichte leiding.
De relining kan ook worden toegepast bij een asbest riolering. Er mag bij het relinen buiten het asbestbesluit om gewerkt worden.
Relining is geschikt voor vuil water maar ook bij schoon water. Dit geldt voor zowel horizontale als verticale leidingen. Maar het is ook geschikt bij rook- en ventilatiekanalen in appartementcomplexen.
Op buizen met een diameter van 50-250 mm kan het relinen worden toegepast. Het materiaal is vaak ook geen probleem. Het is toepasbaar op PVC, gietijzer, staal, gres, beton en zelfs asbest.

Als u de juiste stappen neemt, kan er een nauwkeurige begroting gemaakt worden. Dit kan dan verwerkt worden in een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). De uitvoering kan in fases of in één keer worden uitgevoerd. Om dit alles te voorkomen is het dus belangrijk om o.a. in kaart te brengen wat de staat is van de riolering/leidingen. U kunt een specialist inschakelen maar u kunt er ook voor kiezen om een bouwkundig inspecteur te laten komen voor het opmaken van een meerjarenonderhoudsplan.
Een bouwkundig inspecteur kijkt tevens of er nog andere gebreken aanwezig zijn in uw appartementencomplex en kan vervolgens een meerjarenonderhoudsplan voor u opstellen. Hierin staat welk onderhoud er in welk jaar moet worden ingepland. U kunt bij uw VvE informeren of er een MJOP aanwezig is. Mocht dit niet het geval zijn, kunt u te allen tijde een bouwkundig inspecteur benaderen voor het laten opmaken van een meerjarenonderhoudsplan.


Meerjarenonderhoudsplan nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2013 ruim 1.649 aanvragen - Totaal 46 beoordelingen
Gemiddelde score 8,4